OSGB veya Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, iş yerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan, ilgili mevzuatta belirtilen fiziki ve tıbbi donanıma sahip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardır. OSGB’lerinin kuruluş amacı iş yerlerinde çalışan kişilerin sağlıklarının korunması ve olası iş kazalarının önlenmesidir.
OSGB Görev ve Sorumlulukları
- OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) iş yerlerinde sağlık koşulları ve güvenlik riskleri ile ilgili işverene öneride bulunmalı ve işverenin onayına sunmalıdır.
- Çalışanların çalışma koşullarını iyileştirmek ve sağlıklarını korumak adına sağlık gözetimleri yapmak,
- Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalarını sağlamak, eğitim vermek ve bu planlamaları işveren onayına sunmak,
- İş yerlerinde oluşabilecek kaza, yangın vb. acil müdahale edilmesini gerektirecek durumların belirlenmesi ve belirlenenler doğrultusunda acil durum planının hazırlanması.
- İş yeri hekiminin ve iş güvenliği uzmanının eğitimlerinin verilmesi, çalışmalarının denetlenmesi.
- İş yerinin faaliyetlerini gizli tutmak; çalışanların sağlık muayenesi sonuçlarının, meslek hastalıkları kayıtlarının iş yerindeki dosyalarda tutulması,
- İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri verildiği esnada, işverenin işlerini aksatmamak, çalışanları gereğinden fazla işten alıkoymamak.
OSGB için Gerekli Şartlar Nelerdir?
- OSGB olarak kullanılacak alan farklı hizmetlerin verildiği bir alan içerisinde bulunacaksa, bu bölümlerden izole olmalı, ayrı bir girişi bulunmalı ve belediyeden numerataj belgesi alınarak belgelendirilmelidir. Faaliyet binası sağlam olmalıdır.
- Binanın havalandırması yeterli seviyede olmalı; pencere ve kapılar risk teşkil etmemelidir.
- Olası yangınlara karşı OSGB olarak planlanan binada gerekli önlemlerin alınmış olması, yangın söndürme ekipmanlarının kolay ulaşılabilir yerlere konulması gerekmektedir.
- Binanın iskan kaydı olmalıdır ve tapuda işyeri olarak geçmesi gerekmektedir.
- Binada iş hekimi için en az 10 metrekarelik bir muayene odası, acil müdahale ve ilkyardım yapılabilmesi için en az 15 metrekarelik, iş güvenliği uzmanı için en az 10 metrekarelik odalar yer almalı, en az 12 metrekarelik bir bekleme alanı olmalı ayrıca tuvalet ve lavabo bulunması gerekmektedir. Bunlara ek olarak makul ölçülerde bir arşiv odasının var olması istenmektedir.